ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι σε ένα ευμετάβλητο κλίμα όπως είναι το Μεσογειακό, οι παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα μας τροποποιούνται συνεχώς τόσο σε ποιότητα όσο και σε συχνότητα. Τόσο η ηλιακή ακτινοβολία όσο και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να ταλαιπωρήσουν αισθητά όλα τα δερματικά στρώματα, σε σημείο που ,χωρίς την κατάλληλη πρόληψη, η εμφάνιση μελανωμάτων και άλλων ασθενειών να αυξάνεται κατακόρυφα, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO,2003).

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευαλωτότητας του δέρματος είναι οι δυσχρωμίες. Παρόλο που πρόκειται για μια ιδιοπαθή αρκετά συχνή ασθένεια, που σχετίζεται με την υπέρμετρη συσσώρευση μελανίνης, της ουσίας που είναι υπεύθυνη για την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, εντούτοις ταλαιπωρεί πολλές κατηγορίες ανθρώπων. Στην Αμερική σύμφωνα με έρευνα του Δερματολογικού Ινστιτούτου του Σικάγο, οι περιπτώσεις δυσχρωμιών σε έγχρωμους ξεπερνά το 30%, ενώ στις χώρες όπως η Ελλάδα σε άτομα με σκούρο δέρμα μπορεί να φτάσει και το 50% ως το έτος 2030.

Παρόλα αυτά ο ήλιος δεν είναι ο μόνος παράγοντας εμφάνισης της πάθησης. Ειδικοί επισημαίνουν ότι τόσο κάποια φάρμακα όπως αυτά της αντισύλληψης, όσο και διάφορες ορμονολογικές διαταραχές μπορεί να ενισχύσουν την εμφάνιση δυσχρωμιών.

 

Πως αντιμετωπίζονται οι δυσχρωμίες του δέρματος

  • Laser
  • Peeling
  • Μεσοθεραπεία